Saulkrastos, Jūrmalā vai ārvalstīs? Cik maksā vasaras mītnes īre un kāds ir piedāvājums. (delfi.lv Poļina Elksne)

  • 09.03.2023
  • Jaunumi

Nekustamo īpašumu tirgū jau ierasts, ka pavasarī cilvēki meklē klusu vasarnīcu vai namiņu pie jūras, kur vasarā atpūsties. Aizvadītajos gados bija jārīkojas zibenīgi, jo labos un salīdzinoši lētos piedāvājumus ātri izķēra. Vai energoresursu krīze ir ietekmējusi nekustamo īpašumu īri vasaras periodam? Kāds ir piedāvājums un ko cilvēki meklē? Vai īres maksa šovasar būs augstāka?Ilgtermiņa īres tirgū cenas samazina, bet kas notiek īstermiņa īres segmentā?

……..

Vēl ir no kā izvēlēties

Ieskatoties sludinājumu portālos, populārākajās vasaras īres vietās piedāvājumu netrūkst – gan Saulkrastos, gan Carnikavā, gan Jūrmalā. Cenas izskatās vilinoši – vasaras mājiņa Majoros maksā 600 eiro mēnesī, mājas daļa Dzintaros – 350 eiro, bet četristabu dzīvoklis jaunceltnē Asaros – 500 eiro. Lasot sludinājuma tekstu, kļūst skaidrs, ka šīs cenas ir spēkā tikai līdz maijam. Dzīvokļu un māju īpašnieki maijā, vasaras mēnešos un arī septembrī vēlas nopelnīt 1500-1700 eiro mēnesī. Un pat vairāk. Identiska situācija vērojama arī Saulkrastos, kur piedāvājumu pagaidām ir krietni mazāk nekā Jūrmalā. Vai vasaras māju īres sezona vēl nav sākusies?

 "Cilvēki, kuri vasaras periodā parasti īrē dzīvokli vai māju pie jūras, savus paradumus nav mainījuši arī pēdējo gadu notikumu iespaidā. Tie, kas jau februārī vai martā parasti sāka meklēt mitekli vasarai, joprojām rīkojas tāpat," situāciju komentē nekustamā īpašuma kompānijas "Latio" tirgus analītiķe Ksenija Ijevleva.

 Daļa īrnieku lēmuma pieņemšanu atliek līdz jūnijam. "Tas notiek dažādu iemeslu dēļ. Daudzi izvēli izdara spontāni, citi šaubās par mājokļa īres nepieciešamību. Daļa gaida izdevīgākus un vilinošākus piedāvājumus kādā citā valstī. Visbiežāk Kiprā un Spānijā. Nereti Latviju kā vasaras galamērķi izvēlas citu valstu iedzīvotāji. Skaidri zināms ir viens – jo tuvāk vasaras sezona, jo mazāks būs nekustamo īpašumu piedāvājums," norāda Ksenija Ijevleva. Pēdējo gadu laikā pie mūsu "jūras" bieži atpūšas lietuvieši, tikmēr latvieši izvēlas Klaipēdu vai Palangu, kur cenas ir nedaudz zemākas.

 Ijevleva norāda, ka īres maksa maijā un septembrī teju vienmēr ir nedaudz zemāka laikapstākļu dēļ. Turklāt šos mēnešus izvēlas tie cilvēki, kurus neierobežo budžets, darba grafiks vai konkrēts atvaļinājuma periods. "Protams, liela daļa meklē piedāvājumus tikai vasarai, jo tad bērniem ir brīvlaiks," viņa stāsta.

 Cenas ir visai augstas

Īres cenas ir atkarīgas no nekustamā īpašuma segmenta. Jūrmalā premium līmeņa dzīvokļa īres cena var sasniegt pat 3000 eiro, ja tas atrodas pilsētas centrālajā daļā. Luksusa līmeņa dzīvokļu cenas var pārsniegt 10 000 eiro mēnesī. Padomju gados būvētās mājas, kas atrodas Jūrmalas tālākajā daļā, var maksāt 1500 eiro, bet savrupmājas sākot no 3500 eiro mēnesī.

 Bieži vien nekustamā īpašuma saimnieks mājās pavada deviņus mēnešus un vasarā mēģina savu mitekli izīrēt kādam citam. Nopelnīto naudu var izmantot, lai segtu kredīta maksājumus vai tēriņiem ziemas mēnešos. Nekustamā īpašuma eksperti norāda, ka šogad šāds modelis ir īpaši aktuāls un var ietekmēt nekustamā īpašuma cenas.

 "Laikā, kad pilnīgi viss kļūst dārgāks, īres cenas nevar būtiski samazināties. Parasti izīrētāji vasarā gūtos ienākumus izmanto ziemā, visticamāk, tā būs arī šogad," skaidro "Latio" pārstāve. Būtisku izmaiņu nebūs arī lokācijas ziņā. Sezonālo dzīvesvietu cilvēki meklē pēc iespējas tuvāk jūrai, tajā pašā laikā nebraucot pārāk tālu no Rīgas. Svarīgi faktori ir sociālā dzīve un attīstīta infrastruktūra.

 Tāpēc gan Kurzemē, gan Vidzemē esošie piejūras īpašumi ir mazāk pieprasīti. Nedrīkst apgalvot, ka šīs vietas nav iecienītas. Turklāt katru gadu šo novadu iedzīvotāji aktīvāk popularizē savus mājokļus un cilvēki šādiem piedāvājumiem sāk pievērst uzmanību, stāsta "Latio" tirgus analītiķe. Lielāka interese ir par Liepāju un Ventspili. Nevar apgalvot, ka Kurzeme un Vidzeme paliek bešā," stāsta Ijevleva.

 Jūrmala bez Krievijas pilsoņiem

Pēdējos gados izīrētāji vairāk pievērš uzmanību vietējiem klientiem. Jau pandēmijas laikā Krievijas pilsoņu acīs Jūrmala zaudēja popularitāti, un šobrīd visiem labi zināmu iemeslu dēļ atpūtnieki no Krievijas uz Jūrmalu braukt nevar.

 Neizskatās, ka šobrīd cenas Jūrmalā Krievijas pilsoņu neesamības dēļ būtu kritušās. Pirmkārt, aktīvāki kļuvuši vietējie iedzīvotāji, otrkārt, palielinājies pieprasījums no citu valstu pilsoņiem. Treškārt, joprojām daļai Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu ir dubultā pilsonība.

 Tie Krievijas pilsoņi, kas steidzami gribēja atbrīvoties no nekustamā īpašuma Latvijā, to jau ir izdarījuši. "Ne visi tam ir gatavi, daudzi īpašumus negrib pārdot. Pārsvarā tie ir premium līmeņa īpašumi, un pieprasījums pēc šāda veida īpašumiem tirgū ir nedaudz samazinājies. Turklāt pārdošanas process kļuvis sarežģītāks. Iegūtie līdzekļi pēc tam būtu jāiegulda un cilvēki nevar izlemt, kas šobrīd ir investīciju vērts. Tāpēc Krievijas pilsoņi nekustamo īpašumu nepārdod, daudzi to sākuši izīrēt," stāsta Ijevleva.

 Aleksandrs Cikunovs, "VIP Real" līdzīpašnieks, piekrīt nozares kolēģes stāstītajam. Viņš norāda, ka savā 20 gadu darba pieredzē Jūrmalas nekustamā īpašuma tirgū vienmēr bijis pieprasījums cenu kategorijā līdz 5 000 eiro mēnesī. Turklāt no vietējo iedzīvotāju puses!

 "Trīs līdz pieci tūkstoši mēnesī ir cena, kādu prasīs arī šogad. Potenciālos īrniekus tā nebiedē. Kad sākās pandēmija un Krievijas pilsoņi nevarēja braukt uz Latviju, ievērojām, ka dārgajā segmentā (10-30 tūkstoši eiro mēnesī) pieprasījums ir samazinājies. Toreiz izīrētāji, kas nebija gatavi samazināt cenu, gluži vienkārši savu īpašumu neizīrēja. Šogad Krievijas un Ukrainas pilsoņu vidū ir pieprasījums pēc dārgajiem apartamentiem. Uz Latviju brauc arī krieviski runājošie no Eiropas – Spānijas, Polijas. Viņu gan nav daudz."

 Cenas Jūrmalā vienmēr diktē pieprasījums. Pagājušajā gadā tās nebija zemākas kā "karstākajos" gados, kad Jūrmalā notika festivāls "Jaunais vilnis" un viesojās "KVN" komiķi. "Šis gads ir citādāks. Karš un energoresursu krīze ir ietekmējusi tirgus situāciju. Kāds galu galā šis gads būs, vēl nevaru prognozēt. Pastāv pieņēmums, ka viss kļūs vēl dārgāks," norāda eksperts.

  Aleksandrs piebilst, ka Jūrmalā samazinājušās ilgtermiņa īres cenas. Īpaši segmentā, kas pieejams vietējiem – cenu kategorijā līdz 1500 eiro. "Tāpēc, ka palielinājušies komunālie maksājumi. Dzīvokļi, ko piedāvāja īrei sākot no 1500 eiro, papildus maksājot par komunālajiem, šobrīd maksā 850 eiro mēnesī. Atrast īrnieku par šādu cenu ir reāli," skaidro "VIP Real" pārstāvis Aleksandrs Cikunovs.

 Var gadīties, ka vasarā būs problēmas luksusa nekustamā īpašuma segmentā. "Latvija ir maza, klientu ir tik, cik ir. Nav daudz cilvēku, kas varētu atļauties mēnesī maksāt 15 000 eiro par īri. Ja neieradīsies Krievijas pilsoņi, visu luksusa segmentu vietējie nespēs aptvert."

 Arī Cikunovs nav novērojis, ka Krievijas pilsoņi censtos atbrīvoties no sava nekustamā īpašuma Latvijā. "Viņiem ir uzturēšanās atļaujas, viņu bērni mācās Latvijas skolās. Tendence ir pilnīgi pretēja – viņi cenšas atbrīvoties no nekustamā īpašuma savā dzimtenē. Cilvēki, kas vēlas pārdot nekustamo īpašumu Latvijā, atrodoties Krievijā, saskaras ar dažādiem sarežģījumiem."

 Nekustamā īpašuma eksperti ir pārliecināti, ka vēl pāragri spriest, cik liels būs sezonālās īres pieprasījums no Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu puses. Skaidrs ir tikai tas, ka pieprasījums nebūs tāds pats kā senāk. Zināms, ka daudzi apsver citus galamērķus, kur pavadīt vasaru, bieži vien tās ir Āzijas valstis.

 ………….


Jaunākās ziņas

  • 24.04.2024
  • Jaunumi

Dubaija pirmo reizi iekļuva TOP-10 prestižo pilsētu reitingā.

Pilsētu stratēģiju institūts Mori Memorial fonds, kas 15 gadus mēra 6 galvenās funkcijas un 70 rādītājus 48 lielākajām pasaules pilsētām un katru gadu apkopo tos Global Power City Index (GPCI), publicēja šī gada datus.

turpināt lasīt
  • 19.03.2024
  • Jaunumi

Rīgas nekustamo īpašumu tirgū gads sācies ar izaugsmi.

Nekustamo īpašumu sludinājumu portālos gads sācies ar izaugsmi - pieaugušas pārdošanas cenas visās būtiskākajās nekustamo īpašumu kategorijās, arī sērijveida dzīvokļiem, janvārī kāpušas arī prasītās īres maksas, liecina nekustamo īpašumu analīzes rīka "Cenu Banka" apkopotie dati.

turpināt lasīt
  • 30.01.2024
  • Jaunumi

Skaidrojam, kā palielināt ienākumus no nekustamā īpašuma iegādes Dubaijā.

Svarīgs jautājums tiem, kuri vēlas gūt maksimālu peļņu no savām investīcijām Dubaijā.

turpināt lasīt